Dbając o otaczające nas środowisko naturalne oraz prawidłowe traktowanie zwierząt w humanitarny sposób, znacznie częściej wybieramy na półkach sklepowych w trakcie zakupów żywność z odpowiednimi etykietami. Produkty ekologiczne pojawiają się już w większości sklepów w dużych jak i nieco mniejszych miejscowościach. Jajka to pierwsze co przychodzi nam na myśl.
Na skorupkach znajdują się różne oznaczenia i cyferki, których łącznie jest aż 14. Jajka ekologiczne na początku długiego szyfru mają cyfrę zero. W ich składzie występuje o znaczne ilości więcej witaminy A, witaminy E, kwasów omega-3 oraz beta karotenu. Mleko to wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych, charakteryzuje się bardzo wysoką jakością i prawie 70% większą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te odpowiadają za przeciwdziałanie nowotworom i starzeniu się wszystkich komórek naszego organizmu. Z dobrego jakościowo mleka, powstają takie produkty ekologiczne jak sery. Wytwarzane z niepasteryzowanego mleka, nie są pozbawiane bardzo cennych składników o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, a także wielu kultur bakterii, które wspomagają działanie układu pokarmowego.