Wielu ludzi na jakimś etapie swojego życia odkryło, że to, co zawsze kupowali prosząc o cukier waniliowy, w rzeczywistości jest cukrem wanilinowym. Podobieństwo nazw i błąd tak często popełniany, że stał się niemal pełnoprawną nazwą sprawia, że tylko nieliczni używają dziś prawidłowego nazewnictwa. Wanilia a wanilina – czym są i czy tylko podobna nazwa powoduje, że nieustannie je mylimy? Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych, a owoce jej płaskolistnej odmiany są dla nas atrakcyjne ze względu na laski wanilii stanowiące przyprawę. Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej i Środkowej, która kwitnie mniej więcej co trzy lata. Owoce występują po trzech latach i zbiera się je jeszcze zanim całkiem dojrzeją. Wówczas poddaje się je suszeniu, a po odpowiednim spreparowaniu w ich wnętrzu można znaleźć wanilinę. To właśnie ona stanowi jeden z najpopularniejszych aromatów w świecie deserów mrożonych, ciast i kosmetyków.
Czym jest wanilina?
Wanilina to organiczny związek chemiczny, stanowiący jeden z głównych składników zapachowych wanilii. Bez niej przyprawa ta nie miałaby tak unikatowego zapachu i aromatu. W przemyśle na dużą skalę wanilinę otrzymuje się syntetycznie podczas produkcji papieru, kiedy wyodrębnia się ją z ługów. Drugą metodą jest otrzymywanie jej z gwajakolu, czyli organicznego związku chemicznego, będącego środkiem wykrztuśnym i leczący górne drogi oddechowe. Pierwszy proces jest niebezpieczny dla środowiska naturalnego, ponieważ nastręcza problemów związanych z utylizacją ścieków, dlatego też stosuje się go o wiele rzadziej. Najpopularniejszym zastosowaniem waniliny jest, oczywiście, stosowanie jej jako aromatu w niezliczonych produktach spożywczych, a także jako element zapachowy perfum i kosmetyków do pielęgnacji i kąpieli. Rocznie na świecie wykorzystuje się kilkanaście tysięcy ton tego związku, co czyni wanilinę jednym z najpopularniejszych związków zapachowych na świecie. Trudno dziś wyobrazić sobie lato bez lodów waniliowych czy kultowe perfumy Paco Rabanne i Christiana Diora bez nuty wanilii.