Cukrzyca to jedna z tych chorób, która może potwornie pokrzyżować plany, towarzysząc i dominując niemal na każdej płaszczyźnie życia. Osoby borykające się z tą paskudną chorobą doskonale wiedzą, jak bardzo wpływa na każdy aspekt życia i jak bardzo trzeba uważać, by uniknąć jej najgorszego oblicza. Dopiero po fakcie, kiedy już trzeba zmierzyć się z jej efektami, przychodzi pora na refleksję i analizę dotychczasowego życia. Czy da się uchronić przed cukrzycą? Z pewnością istnieje wiele sposobów, aby zapobiegać i redukować możliwość pojawienia się tej choroby. Od czego zacząć?
Kilka sposobów na uniknięcie cukrzycy
Na całym świecie z cukrzycą boryka się kilkadziesiąt milionów ludzi. Wielu z nich postawiono już diagnozę i przedstawiono metody leczenia, a właściwie współżycia z chorobą. Część z nich nie jest świadoma tego, że właśnie znajduje się na granicy, czyli w stanie przedcukrzycowym. Zbyt mała wiedza na temat choroby sprawia, że niewielu ludzi na co dzień zastanawia się, co zrobić, aby nigdy nie musieć walczyć z cukrzycą. Istnieje jednak kilka sprawdzonych metod, które pozwolą nam uniknąć najgorszego. Przede wszystkim należy przyjrzeć się swojej diecie i zastanowić, czy faktycznie każdego dnia dostarczamy sobie właściwych wartości odżywczych we właściwych proporcjach. Drugą kwestią jest obecność aktywności fizycznej w naszym życiu. Udowodniono, że jej brak może znacząco wpłynąć na pojawienie się cukrzycy. Nieprawdą jednak jest, że chcąc zredukować ryzyko pojawienia się choroby należy zredukować ilość spożywanego cukru. Poziom glukozy ma oczywiście wpływ, choć nie jest jedynym ważnym czynnikiem. Równie ważnym jest regularne spożywanie posiłków oraz palenie papierosów. Badania wykazują, że osoby palące papierosy mają o wiele większą szansę zachorowania. Równie istotną kwestią jest sen. Bezsenność lub nieregularny sen mogą sprawić, że poziom glukozy w organizmie nie będzie na odpowiednim poziomie. Liczy się również jedzenie, po które sięgamy. Warto regularnie sięgać po takie przyprawy jak imbir czy cynamon, ponieważ to naturalne składniki odpowiadające za obniżanie poziomu cukru we krwi.