Zapraszasz gości i zastanawiasz się, co będzie świetnym posiłkiem tuż przed daniem głównym? Być może zupa krem z pieczarek załatwi sprawę! Ma ona delikatny i dosyć wykwintny smak, a jeśli dodasz do niej groszek ptysiowy będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wyrafinowana! Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, czym wyróżnia się dobra zupa krem oraz jak mniej więcej powinieneś ją przygotować, aby zachwyciła Twoich gości i rodzinę!
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
Pieczarki powinny być bardzo dobrze ugotowane i solidnie zblendowane – to podstawa gwarantująca, że potrawa zniknie błyskawicznie z talerzy! Oczywiście musisz też dodać inne warzywa, na przykład marchewkę, którą również starannie zblendujesz po ugotowaniu. Ważne jest, aby konsystencja zupy była gładka – sekret dobrej zupy kremu polega właśnie na aksamitnym i delikatnym smaku! Aby zupa krem nie kojarzyła się ze szpitalnym jedzeniem, musisz ją również dobrze przyprawić. Do kremu z pieczarek świetnie pasują wyraziste przyprawy, takie jak pieprz indyjski czy imbir. Dla dekoracji możesz posypać zupę posiekaną natką pietruszki i obowiązkowo dodać kilka groszków ptysiowych.
Zupa krem na jakie okazje będzie najlepsza?
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym jest chętnie zjadana nawet przez dzieci, które nie lubią dużych kawałków w zupie. Takie danie podasz na komunię, na chrzciny to także na imieniny czy urodziny. Gładki krem z pieczarek stanowi udane połączenie z głównym daniem mięsnym oraz szparagami. Na drugie danie podaj zatem pieczone polędwiczki z młodymi ziemniakami, surówką z marchewki lub właśnie szparagami! Zupa krem z pieczarek podana przed tym mięsnym, smakowitym posiłkiem zaostrzy dodatkowo apetyt i nie będzie się kłócić pozostałymi smakami. Jeśli nie masz akurat pod ręką groszku ptysiowego możesz własnoręcznie przygotować grzanki z chleba tostowego. Wystarczy tylko nagrzany piekarnik i już możesz podawać chrupiące i gorące grzanki w duecie z kremową zupą!