Znudziło Ci się białe pieczywo, chcesz wreszcie zacząć się zdrowo odżywiać, jednak wciąż nie jesteś w stanie wyobrazić sobie śniadania bez smacznej bułeczki z wędliną i pomidorem? Jeżeli nie zjesz solidnej porcji kanapek, to przez cały dzień czujesz wiercący głód w żołądku? Nie przejmuj się, jest na to rada! Wystarczy, że zamienisz zwykłe, białe pieczywo na wyroby z mąki orkiszowej. Jest to doskonały zamiennik dla osób, które myślą o tym, aby wreszcie wdrożyć w życie ciut zdrowsze zasady odżywiania. Czym jest orkiszowa mąka, gdzie można ją dostać i czy jest dużo droższa od zwykłej mąki?
Mąka orkiszowa – co to takiego?
Jeżeli myślisz, że mąka orkiszowa to wymysł specjalistów od zdrowego odżywiania z ostatnich lat, to jesteś w dużym błędzie. Ta odmiana pszenicy jest bowiem doskonale znana od zamierzchłych czasów. Już w starożytności orkisz był powszechnie uprawiany na bardzo szeroką skalę. W zasadzie to dopiero w ostatnim stuleciu stracił na popularności na rzecz pszenicy, która przy mniejszych nakładach daje większe plony. Orkisz jest zdrowszy od białej mąki, jednak też zawiera gluten. Można z mąki orkiszowej zrobić chleb, bułki, a nawet makaron.
Gdzie można kupić mąkę orkiszową?
W dzisiejszych czasach zakup mąki orkiszowej nie wiąże się z żadnym problemem. Wystarczy pójść do najbliższego, nieco większego sklepu spożywczego, aby znaleźć w nim mąkę orkiszową. Czasem trzeba poszukać na dziale ze zdrową żywnością. Świetną alternatywą dla stacjonarnych zakupów są sklepy internetowe. Zamówione towary zostaną dostarczone bezpośrednio pod drzwi. Nie trzeba się wtedy martwić o to, jak wnieść po schodach na czwarte piętro kilka opakowań mąki. Większe zapasy będą na dłużej. Taka forma zakupów to doskonałe rozwiązanie dla osób mieszkających z dala od sklepów.
Mąka orkiszowa jest bogata w różnorodne składniki odżywcze. Można w niej znaleźć kompleks witamin, a także pierwiastki cenne dla zdrowia człowieka. Jeżeli wybierać pieczywo, to tylko to wyprodukowane na bazie mąki orkiszowej.